Nieuws

Home

Over ons

Abonneren

Nieuws in beeld

Adverteren

Edities

Contact

Nieuws

Lichtcode

 

Een boek waarin de theorie en de praktijk van lichtvormgeving in de openbare ruimte worden belicht, dat is het nieuwe boek van Norbert Wasserfurth. “The Light Code - Licht codiert die Wirklichkeit” is ontstaan uit talloze vakdiscussies, uit onderzoek en ervaring.

 

Vier hoofdartikelen vormen de basis voor een gestructureerd ontwerp voor stadsverlichting, en dit wordt verder geïllustreerd in tien voorbeelden van door de schrijver gerealiseerde projecten. Dit boek is een aanrader voor ontwerpers van de openbare ruimte en lichtprofessionals die zich met moderne lichtvormgeving in de openbare ruimte bezighouden.

 

 

Threshold increment: ins en outs bij openbare verlichting

 

Bij de openbare verlichting van publieke ruimten is al heel lang aandacht besteed aan de hinder die gebruikers van de openbare ruimte kunnen ervaren, meer in het bijzonder de mate van verblinding in installaties voor openbare straatverlichting. Tot nu toe is het gebruikelijk om de hinder uit te drukken in een grootheid die met TI wordt aangeduid. TI betekent threshold increment.

 

De achterliggende gedachte is tweevoudig. Ten eerste is aangenomen dat de kwaliteit van een installatie voor openbare straatverlichting onder meer wordt bepaald door de drempelwaarde van de contrastgevoeligheid van het menselijk oog in de betreffende verlichtingsinstallatie. Ten tweede wordt bij aanwezigheid van verblinding deze drempelwaarde hoger, omdat de verblinding de optimale waarneming verstoort. Dit is dus uitgedrukt in de term threshold increment TI. In de meeste nationale en internationale aanbevelingen en normen is voor de meest voorkomende weg- en verkeerstypen aangenomen dat een TI van 10% acceptabel is. De

gebruikelijke ontwerpmethoden zijn op deze waarde gebaseerd.

 

 

Lees meer

Contact

COVORDIA publishing

 

Lage Vaartkant 68

NL-4872 ND  Etten-Leur

 

E  info(@)installicht.nl

 

Kvk    08162878

BTW  NL819181419B01

Route

Uitgever/Sales:

 

Gerrit A.H.  van Coeverden

 

T  +31 64 56 15 58 8

gerrit(@)installicht.nl

 

 

Redactie

 

Stephanie Schoordijk

 

redactie(@)installicht.nl

Algemene voorwaarden/privacy

Copyright © 2016, [inst] ALLICHT,  All Rights Reserved. Ontwerp website Reclamemakers www.reclamemakers-holten.nl